Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi

Elginkan Vakfı tarafından 1994 yılında Manisa’da kurulan Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (UEMTEM), yaklaşık 24.500 metrekare açık alan üzerinde toplam 5.000 metrekarelik kapalı alandan oluşmaktadır. Merkezde 4 adet bilgisayar laboratuvarı, çeşitli mesleki eğitim atölye ve laboratuvarları, konferans salonu, eğitim salonları, idari birimler ve sosyal alanlar yer almaktadır.

Bilişim, Elektrik Elektronik, Makine, Metal, Muhasebe Finansman gibi farklı 10 alanda 100 den fazla farklı kurs, Kalite-Mesleki ve Kişisel Gelişim alanlarında 121 farklı seminer eğitimi bulunmaktadır. Ayrıca uzaktan eğitimle, internet üzerinden de eğitimler verilmektedir.

Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde; mesleki, teknik, kalite ve iletişim alanlarında kurslar, seminerler ve uzaktan eğitimler verilmektedir. Eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, halka açık ve ÜCRETSİZDİR. Tamamı yetişkin eğitimi olarak verilmekte olup 18 yaşını doldurmuş olan tüm vatandaşlarımız katılabilmektedir. Katılımcı yaş dağılımına baktığımızda bu aralığın 18 yaşından başlayıp 80 yaşına kadar uzandığı görülmektedir.

Elginkan Ailesi

Elginkan Topluluğu’nu kuran Elginkan ailesi Manisalıdır. Aile, anne Ümmehan Elginkan, baba Ahmet Elginkan ve iki oğul Hüseyin Ekrem ve Hüseyin Cahit Elginkan ile dört kişiden oluşmaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden, Hüseyin Ekrem Elginkan 1948 yılında Makine Yüksek Mühendisi, Hüseyin Cahit Elginkan ise 1950 yılında İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun olurlar. Ankara’da küçük büro hizmetleri ve tesisat projeleri yaparak, müteahhit olarak iş hayatına atılırlar. 1953’te müteahhitlik alanındaki çalışmalarını büyüten kardeşler Anadolu’ya açılan ilk müteahhitler olarak tanınırlar. 1957’de Ekrem, Cahit ve Ahmet Elginkan’ın isimlerinin baş harfleri alınarak isimlendirilen E.C.A. Presdöküm A.Ş.’yi tesis ederek sanayi alanına adım atarlar. Zamanla artan sanayi kuruluşları ile Elginkan Topluluğu’nu oluştururlar.

Elginkan Vakfı Kuruluyor

1954 yılında Anne Ümmehan Elginkan, Hüseyin Ekrem Elginkan ve Hüseyin Cahit Elginkan; Elginkan Vakfı’nın kurulma kararını alır; bu karar daha sonraki yıllarda çeşitli aşamaları takiben 1985’de tescil edilerek hayata geçer.

Vakıf ile hedeflenen Elginkan Topluluğu’nun ebediyen yaşaması ve Yüce Türk milletine hizmet edebilmesidir.

Bugün çeşitli sektörlerde yaklaşık 3000 çalışanı ve 19 şirketi ile faaliyet gösteren Elginkan Topluluğu’nun kurucusu Sayın Hüseyin Ekrem Elginkan, 2 Nisan 1999 tarihinde ebediyete intikal etmiştir. Hüseyin Ekrem Elginkan’ın, Türkiye Ekonomisindeki sanayileşme çabalarında önder rol üstlenmiş olmasının yanında, son yıllarda önemi giderek daha da anlaşılan Kurumsal Ahlâk ve Etik Değerler ile ilgili anlayışı da bıraktığı çok önemli bir mirastır. Vasiyeti açıldığında tüm mal varlığını Elginkan Vakfı’na bıraktığı görülmüştür.

Vakfın bir Mütevelli Heyeti, onun içinden seçilen Yönetim Kurulu, Denetçileri ve Vakıf Müdürlüğü bulunmaktadır. Vakıf merkezi İstanbul’dadır.

Vakıf Amaçları  

  • Kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf, adet ve manevi değerlerimizi ve Türkçemizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak,
  •  Bilim, Teknoloji ve Eğitim alanındaki faaliyetleri teşvik etmek,
  • Ülke sanayiinin ihtiyaç duyduğu vasıflı iş gücü yetiştirilmesine ve bu suretle ülkenin istihdam imkânlarını artırıcı eğitim çalışmalarına katkıda bulunmak için okullar, eğitim kurumları açmak, işletmektir.

Elginkan Vakfı Yöneticileri, Hüseyin Ekrem Elginkan’dan aldıkları emaneti, Ebedi Müessese Ebedi Hizmet ülküsü doğrultusunda inanç ve gururla taşımaktadırlar.

Manisa’da Elginkan Topluluğu bünyesinde 10 tane fabrikası bulunan Elginkan Vakfı, ilk olarak Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’ni 1994 yılında Manisa’da kurmuştur. Daha sonra 2003 yılında Bolu’da, 2006 yılında da Kocaeli’de birer mesleki ve teknik eğitim merkezi açılmıştır.

Elginkan Vakfı’nın iç donanımıyla birlikte inşa ederek Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladığı okul ve yurtlar;
  • Cahit Elginkan Anadolu Lisesi
  • İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi
  • Ümraniye Anasınıfları
  • ECA Elginkan Anadolu Lisesi
  • ECA Elginkan İlköğretim Okulu
  • Ümmehan Elginkan Kız Yurdu
Öğrenci bursları;
  • Elginkan Vakfı Bursları, üniversitelerde lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören başarılı ve maddi imkânları yetersiz öğrencilere verilmekte, karşılıksız ve öğrenciye herhangi bir mecburi hizmet ya da geri ödeme yükümlülüğü getirmemektedir.
Ödüller, proje yarışmaları ve kurultaylar;
  • Türk Kültürü Araştırma Ödülü
  • Teknoloji Ödülü
  • Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı
  • Öğrenci Proje Yarışmaları

Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi

Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde mesleki, teknik, kalite ve iletişim alanlarında kurslar, seminerler ve uzaktan eğitimler verilmektedir. Eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, halka açık ve ÜCRETSİZDİR. Tamamı yetişkin eğitimi olarak verilmekte olup 18 yaşını doldurmuş olan tüm vatandaşlarımız katılabilmektedir. Katılımcı yaş dağılımına baktığımızda bu aralığın 18 yaşından başlayıp 80 yaşına kadar uzandığı görülmektedir.

Gerek sanayi kuruluşlarının, üretim ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların, gerekse kamu kurumlarının ve iş arayan veya üniversite öğrencisi olan tüm halkımızın eğitim ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmektedir. Verilen eğitimler; hem çalışan elemanların, gelişen ve değişen teknoloji ile üretim şartlarına uyumlarını sağlamak, hem de işsiz ve mesleksiz gençleri, sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı bir eleman olarak yetiştirme, onların kendi işyerlerini kurabilmelerine veya alanlarında iş bulabilmelerine yardımcı olma amacına dönüktür.

Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi, yaklaşık 24.500 metrekare açık alan üzerinde toplam 5.000 metrekarelik kapalı alandan oluşmaktadır. Merkezde 4 adet bilgisayar laboratuvarı, çeşitli mesleki eğitim atölye ve laboratuvarları, konferans salonu, eğitim salonları, idari birimler ve sosyal alanlar yer almaktadır.

Bilişim, Elektrik Elektronik, Makine, Metal, Muhasebe Finansman gibi farklı 10 alanda 100 den fazla farklı kurs, Kalite-Mesleki ve Kişisel Gelişim alanlarında 121 farklı seminer eğitimi bulunmaktadır. Ayrıca uzaktan eğitimle, internet üzerinden de eğitimler verilmektedir.

Eğitim merkezinde, gelişen teknolojiye uygun eğitim ortamları mevcut olup alanında tecrübe sahibi uzman eğitimcilerle çalışılmakta, bunun yanı sıra eğitimlere devamlılık, zamanında gelme gibi konularda, eğitimin sürekliliğini ve ahengini korumak için oldukça disiplinli hareket edilmektedir.

Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde eğitimlere katılabilmek için eğitim merkezinin internet adresinden kayıt ve başvuru yapmak gerekmektedir. Kurslarda kurs açılacağında çağrı mesajı gönderilmekte, seminerlerde ise başvuran kişilerin sitedeki üyelikleri üzerinden başvuru onaylarını kontrol etmeleri söz konusudur. Örgün eğitime gelemeyen kişiler internet üzerinden verilen uzaktan eğitimlere katılabilirler.

Ücretsiz Eğitimler (Kurs, Seminer, Uzaktan Eğitim) için;

Detaylı bilgi almak için Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim  Merkezi ‘nin web sayfasını (https://www.uemtem.org.tr ) ziyaret edebilirsiniz.